Gibraltar

Gibraltar is zeker een bezoekje waard. Best is om de wagen achter te laten in Spanje en te voet Gibraltar binnen te wandelen. Vergeet uw identiteitskaart niet!

Gibraltar is een Brits overzees gebied gelegen aan het zuidelijke eind van het  Iberisch Schiereiland bij de ingang van de Middellandse Zee. Het heeft een oppervlakte van 6,8 km² en een noordelijke grens met Andalusië,Spanje. De rots van Gibraltar is de belangrijkste bezienswaardigheid van het gebied. De economie is vooral gebaseerd op toerisme, financiële diensten en de scheepvaart. De naam komt uit het Arabisch: (جبل طارق - jabal Tariq: de berg van Tariq), naar de Moorse legerleider Tariq ibn Zijad.

Gibraltar werd in 1704 tijdens de Spaanse Successieoorlog door een Engels-Nederlandse troepenmacht op Spanje veroverd. Het gebied werd vervolgens in 1713 onder de Vrede van Utrecht "voor altijd" overgedragen aan Groot-Brittannië. Het was een belangrijke basis voor de Royal Navy.
De soevereiniteit van Gibraltar is een belangrijk twistpunt van de Engels - Spaanse relatie omdat Spanje aanspraak maakt op Gibraltar. Gibraltarezen verwierpen voorstellen voor Spaanse soevereiniteit bij referendum in 1967 en opnieuw in 2002. Volgens de Gibraltarese grondwet van 2006 regelt Gibraltar zijn eigen zaken, hoewel sommige bevoegdheden, zoals defensie en buitenlandse zaken, de verantwoordelijkheid blijven van de regering van het Verenigd Koninkrijk.

 

 

 

Eens je Gibraltar binnen bent, kun je de Sight Seeing bus nemen. Je kan ook verder te voet gaan, dan wandel je het stadsgedeelte binnen door de “Landport”, oorspronkelijk de enige toegang over land.

Het stadsgedeelte is leuk om te vertoeven en te shoppen. Het shoppen is taxfree!!!

 

 

Een rit met de kabelbaan is zeker de moeite waard. De kabelbaan brengt je 412 meter boven zeeniveau tot op de top van de berg. Daar kan je kennis maken met de apen die de berg bewonen. Geef ze zeker geen eten want de beestjes zijn toch wat agressief. Ook plastic zakjes hou je best uit hun buurt.

 

Het uitzicht is echter spectaculair! Je hebt zicht op de Middellandse zee, de straat van Gibraltar, Noord – Afrika en Spanje.

 

De Rots van Gibraltar heeft ongeveer 54 kilometer aan tunnels, langer dan er in Gibraltar wegen bovengronds zijn. Dit netwerk van tunnels, de zogenaamde Galleries, is over een periode van 200 jaar uitgegraven door het Britse leger. Het diende voornamelijk als opslagplaats voor wapens, munitie en voorraden.

 

Omdat de rots uit kalksteen bestaat (dat langzaam door regenwater wordt opgelost) hebben zich meer dan 100 grotten in de rots gevormd. De bekendste grot is St. Michael's Cave. Van de grootste kamer in de grot, de Cathedral Cave, werd lang gedacht dat hij zo groot was dat hij helemaal tot Afrika doorliep. De Cathedral Cave wordt nu regelmatig gebruikt voor concerten en andere evenementen. Archeologisch onderzoek in Gorham's Cave en andere grotten heeft aangetoond dat de grotten bewoond werden door neanderthalers. In Gorham's Cave zijn meer dan 100 voorwerpen gevonden, gedateerd op 24.000 tot 28.000 jaar oud. Planten- en dierenresten in de grotten hebben aangetoond dat de neanderthalers een gevarieerd dieet hadden.

Dutch